Ekonomi

7 başlıkta geçen hafta

1.Enflasyon Nisan’da yüzde 70’e dayandı

Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonu başta hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselişini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 artış kaydetti. Aylık TÜFE artışı ise yüzde 3,18 oldu. Nisan’da yıllık enflasyon 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık çekirdek enflasyonda ise yeni rekor kaydedildi.

2.S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltti, görünüm pozitif.

3.Nisan’da açlık sınırı asgari ücreti geçti

Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre Nisan ayında açlık sınırı bu yıl ilk kez asgari ücreti geçti.

4.Yabancıdan yılın en yüksek tahvil alımı

Hissede satışa yönelen yabancının tahvilde alımı 29 Nisan haftasında da devam etti. 603,5 milyon dolarla yabancı yılın en yüksek tahvil alımını gerçekleştirdi.

5.Enflasyonda beklediği gelişmeleri göremeyen Fed faizi değiştirmedi

Amerikan Merkez Bankası (Fed) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktı. Karar metninde Fed yetkililerinin enflasyonda beklenen gelişmelerin gerçekleşmediğine yönelik mesajları dikkat çekti. Fed karar metninde bilanço küçültme hızını düşürdüğünü de bildirdi. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın verdiği mesajlar endişe edilen kadar şahin olmadı. Powell Fed’in bir sonraki hamlesi olarak faiz artışı olasılığını masadan kaldırırken, faiz indirim zamanlaması için verileri izleyeceklerini söyledi.

6.Piyasa Fed faiz indirimi beklentisini öne çekti

Piyasa aktörleri zayıf gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed faiz indirim beklentisini Kasım’dan Eylül’e çekti.

7.Euro Bölgesi’nde resesyon sona erdi

Euro Bölgesi’nde ilk çeyrek büyüme verileri bölgede resesyon sona erdiğini gösterdi. Bunun yanında enflasyon verileri kalıcı sinyaller verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu