Ekonomi

Almanya’da ticari beklentiler kötüleşmeye devam ediyor

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomik Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği Ocak ayı Almanya İş Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Almanya’da ticari beklentilerin ikinci ayda da kötüleşmesi analistleri yanılttı. Bu durum, Avrupa’nın en büyük ekonomisi için 2024’ün zorlu başlangıcını daha da zorlaştırdı. Ifo beklentisi bir önceki ayda revize edilen 84,2 seviyesinden Ocak ayında 83,5’e geriledi.

Ifo Lideri Clemens Fuest, Bloomberg’e şunları söyledi: “Aslında olumlu bir ilk çeyrek bekliyorduk ancak gelen bilgilerle ilk çeyrekte negatif bir büyüme yaşanabilir gibi görünüyor.”

Düşük performansı hizmetler sektöründeki şaşırtıcı zayıflığa bağlayan Fuest, şunları söyledi: “Ekonominin Ekim ve Aralık ayları arasında daralmasının ardından sonuçlar, pandemiden bu yana ilk resesyonun yaşanmasını kuvvetle muhtemel kılıyor.”

Geçen yıl resesyondan kıl payı kurtulan Almanya, zayıf küresel talepten ve güç krizinin sonuçlarından etkilenmeye devam ediyor. Ülke, gidişatı tersine çevirmek için tüketici harcamalarında bir toparlanma beklemektedir ancak bu henüz gerçekleşmemiştir. Öte yandan Çarşamba günü özel sektör faaliyet verileri kasvetli bir tablo çizdi.

Bundesbank, 2024’te yalnızca yüzde 0,4’lük sınırlı bir oranda büyümeye dönüş bekliyor.

“Gelirleri artmasına rağmen tüketicilerin harcama yapmaması şaşırtıcı. Belki bu yılın ilerleyen dönemlerinde değişecek bir şey, ancak tüketiciler ekonomik durumlarıyla ilgili belirsizliğin arttığını hissederlerse harcamalarını geri çekip daha fazla tasarruf edebilirler. ” diye ekledi Fuest.

avcilar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu