Haber

Bingöl’de ‘riskli yapı envanteri’ çıkarılıyor

Bingöl Yeni TV / BİNGÖL (İGFA) –Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 2 şiddetli depremin ardından Bingöl’deki riskli yapıların tespitine yönelik çalışmaların başladığını bildirdi.

Bingöl Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ve yapı kontrol firmalarının iş birliği ile 70 kişilik teknik ekip oluşturulduğunu kaydeden Lider Arıkan, şunları kaydetti: şehir merkezi ile Genç Servi bölgesi, Adaklı ve Yayladere bölgeleri oluştu. Öncelikle yapıların şok direnci ve riskli yapıların tespiti konusunda kapsamlı bir çalışma yapıldığını vurguladı.

2003 ÖNCESİ VE İNCELENECEK BİNALAR

Bingöl’de mekansal adres kayıt sistemine göre 47 bin 123 bağımsız bölüm bulunduğunu belirten Lider Arıkan, bu yapıların yüzde 25,59’unun 2003 yılından önce yapıldığını söyledi.

2003 ve öncesi binaların üretim tekniği açısından riskli kümede kalabileceğini hatırlatan Lider Arıkan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Özellikle çarşı merkezindeki bu yapıların riskli kümede olabileceği değerlendiriliyor. Bu doğrultuda tüm bu yapılar incelenecektir. İlimizde yapı stokunun yüzde 12,71’i TOKİ tarafından yapıldı. Yüzde 46,39’u 2011’den sonra, yüzde 15,31’i 2003 ile 2011 ortası arasında, yüzde 25,59’u 2003’ten önce yapıldı. Bu çalışma ile ilimizdeki bina stokunun envanteri daha verimli bir şekilde kayıt altına alınacak.”

“EYLEM PLANI HAZIRLANACAK”

Afet öncesi, sırası ve sonrasını kapsayan bir eylem planı hazırlanacağını belirten Önder Arıkan, “Bingöl Valiliği, Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile birlikte ilimiz için kapsamlı bir eylem planı hazırlanacak. Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü ve paydaş kurumlarımız. Bu eylem planı ile ilimizde yeni ek toplanma alanları, depreme dayalı yeni yerleşim alanları ile bunların alt ve üst yapı hizmetleri planlanacaktır. Yeni yerleşim alanları için hazırladığımız ve ilgili bakanlıklara sunduğumuz yerleşim planlarına da bu çalışmada yer verilecektir. Eylem planı kapsamında geniş çaplı çalıştaylar da düzenlenecektir. Mevcut arama kurtarma gruplarımız da sayı ve nitelik olarak daha donanımlı hale getirilecek” dedi.

“BİNGOL HALKINA TEŞEKKÜR EDERİZ”

Yaşanan afetlerin ardından Bingöl halkının tüm halkla tek yürek olduğunu belirten Önder Arıkan, “İlimiz halkı büyük bir dayanışma örneği göstererek deprem bölgelerindeki kardeşlerimize yardım eli uzattı. Siyasetçilerimiz, kamu kurumlarımız, STK’larımız, Odalarımız ve tüm kesimler tek vücut olarak yaraları sarmak için canla başla çalıştı. Allah hepsini korusun. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim bir daha böyle büyük acıları yaşatmasın” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu