Haber

Çin Sahil Güvenliği Filipin gemisine tazyikli su sıktı

Filipinler, Çin Sahil Güvenlik’e ait bir gemi ile bir “milis gemisinin” Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularında tehlikeli manevralar yaptığını ve kendi donanmasının ikmal gemisine “basınçlı su” sıktığını bildirdi.

Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS) tarafından yapılan açıklamada, Çin gemilerine yönelik “taciz”in Filipinliler tarafından “Ayungin”, Çinliler tarafından ise “Rınai” olarak adlandırılan resifte gerçekleştiği belirtildi. ve ülkelerinin kontrolü altındadır.

Açıklamada, Çin gemilerinin “Filipin gemilerinin düzenli ikmal ve koruma görevlerine karşı pervasızca taciz ettiği, engellediği ve tehlikeli manevralar yaptığı” belirtildi.

Açıklamada, Çin Sahil Güvenlik’in gemiden ikmal gemisine basınçlı su sıkmasına rağmen Filipin gemilerinin görevini başarıyla yerine getirdiği vurgulanarak, “Bu yasa dışı faaliyetlerden sorumlu Çin gemilerinin bölgeyi terk etmesi konusunda ısrar ediyoruz” denildi. ” İfadesi kullanıldı.

Açıklamada, Pekin’deki Filipin Büyükelçiliği’nin, Çin Dışişleri Bakanlığı’na bu olayla ilgili bir protesto notası ilettiği bildirildi.

Çin, olayla ilgili yaptığı açıklamada, Filipinler’e ait 2 kargo ve 3 sahil güvenlik gemisinin Çin karasularını ihlal ettiğini iddia etti. Açıklamada, Çin askeri gemilerinin ülkenin karasularını savunmak amacıyla uluslararası deniz hukuku çerçevesinde hareket ettiği belirtildi.

Çin Sahil Güvenlik’in 6 Ağustos’ta bölgeye yaklaşan Filipin ikmal gemisine basınçlı su kullanması, ülkeleri çatışmaya soktu.

Filipinler, 4 Ekim’de Çin sahil güvenlik gemilerinin oluşturduğu ablukayı aşarak bölgedeki Filipin kuvvetlerine malzeme ulaştırmayı başardığını duyurdu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik anlaşmazlıklarının konusu olmuştur.

Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inin üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Paracel ve Spratly Adaları başta olmak üzere bölgedeki adacıklar, resifler, kayalıklar ve deniz barajları üzerindeki egemenlik anlaşmazlıkları zaman zaman ülkeler arasında gerilimlere yol açmaktadır.

ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesine ve sivil gemi filolarını uzun vadeli olarak sürdürmesine karşı çıkıyor.

Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), Filipinler’in başvurusu üzerine 2016 yılında verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasa dışı olduğuna hükmetmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu