Haber

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada, Saraçoğlu Mahallesi’nde Ekspertiz Bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin “parsel bölme planı”na açtığı dava kapsamında bilirkişi, Ankara Kızılay’a bağlı Saraçoğlu Mahallesi’nde keşif yaptı. Keşfe katılan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi sizin malzeme tercihiniz değil, bizim kültür varlığımızdır. Koruma kurulunun dayanak teşkil eden kararlarının tamamıdır” dedi. Sözde restorasyonların tamamı yargı tarafından iptal edilmiştir. Tahribat derhal durdurulmalıdır.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İstanbul’un ilk toplu konut alanı olan Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi’nin onarımına imkan veren restorasyon projelerine ve savunma amaçlı imar planlarına destek veren savunma meclisi kararlarını yargıya taşıdı. Cumhuriyet Ankara 17. İdare Mahkemesi, restorasyon projesine destek veren koruma kurulu kararlarını iptal etti. Geçtiğimiz haftalarda savunma amaçlı imar planı davasında bilirkişi tespiti yapıldı. Bu hafta Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan bir diğer davada, Saraçoğlu Mahallesi’nin parselasyon parselasyon planı davası bilirkişi tespiti davası yer aldı.

Keşfe Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ve şube avukatı Gökçe Bolat katıldı. İddiayla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve tespitlerini sahada aktaran Candan, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Saraçoğlu Mahallesi gölgesinde oturduğumuz iç bahçedeki ağaçların birçoğu kesildi, yenileri dikildi. Ağaçların kökleri parçalandı, inşaat çalışmaları yapıldı, yerine büyük bir beton gölet yapıldı. orta avlu Dört katlı konutların bulunduğu Necatibey Caddesi’ne bakan bölümün orta avlusundaki tüm ağaçlar kesilmiş ve kültür mirasının önüne dört katlı betonarme yapı yapılıyor. kış şartlarında doğal ortama çimler ekiliyor, ağaçlar dikiliyor.Saraçoğlu Mahallesi yaklaşan seçime alet edilmeye çalışılıyor.Saraçoğlu Mahallesi sizin seçim malzemeniz değil, kültür varlığımızdır.Bütün koruma meclisleri Sözde restorasyonu destekleyen kararlar yargı tarafından iptal edilmiştir.Acilen yıkım durdurulmalıdır.

“UYGUN OLMAYAN İŞLER SEÇİMDE GÖSTERİLMEK İÇİN KIŞ ŞARTLARINDA YAPILIYOR”

Açılışı nisan ayına getirmek ve seçimde kendini göstermek için kış kurallarına uygun olmayan çalışmalar yapılıyor. Hükümet, kültürel miras sınavını bir kez daha geçemez. Kültür varlıklarımızın dozerlerle yok edildiği, emlak sitelerinden kiralanmaya çalışıldığı süreçlerden geçtik. Başkentte İller Bankası, Ankara Tenis Kulübü, Baraj Gazinosu, Kömür Gazı Fabrikası, Su Süzgeci, Etibank Binası, 19 Mayıs Stadı, Cebeci Stadı ve diğer şehirler Cumhuriyet’in nadide eserleri yerle bir oldu. İstanbul’da bir kültür varlığı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetindeyken, Myrelaion Rotonda kiralık ilanıyla kamuoyunun gündemine oturdu. Bonatz’ın varislerinin temsilcisi ve vekilleri olarak, kültür varlıklarımızın yıkılıp kiraya verildiği bir dönemde Paul Bonatz’ın eseri olan Saraçoğlu Mahallesi’ni keşfe çıktık. Ülkemiz adına bu ayıba neden olanlar hukuksuzluklarının hesabını yargı önünde verecektir.

“MİMARİ MİRASIMIZI, CUMHURİYET DEĞERLERİMİZİ, KAMU YARARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Önce Saraçoğlu Mahallesi’ni satmak istediler ama satamadılar. Yıkmak istediler, yıkamadılar. Bu çabamızın başarısıdır. Hukuksuz müdahalelere, yargıda verilen iptal kararlarına rağmen aslını bozdular, betona boğdular, ağaçlarını kestiler ki bu hükümetin ayıbı. Bilim ve teknolojiden aldığımız güçle tabiat ve kültür varlıklarımızı, mimari mirasımızı, Cumhuriyet değerlerimizi ve kamu yararını savunmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu