Haber

Uganda Devlet Başkanı, Dünya Bankası’nın kredi desteğini kesmesine rağmen gelişeceklerini söyledi

Uganda Devlet Lideri Yoweri Museveni, bazı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla eşcinsel karşıtı yasanın kabul edilmesi nedeniyle Dünya Bankası’nın ülkesine verdiği kredi desteğini kesmesine ilişkin, dış yardım olmasa da kalkınacaklarının mesajını verdi.

Museveni, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada Dünya Bankası’nın Uganda ile ilgili kararını eleştirdi.

Dünya Bankası’ndan bir yetkilinin kendisini arayarak kredilerin askıya alınacağı konusunda uyarıda bulunduğunu belirten Museveni, “Uganda’nın kredili veya kredisiz kalkınacağını başta Ugandalılar olmak üzere herkese söylemek istiyorum” dedi. sözünü kullandı.

Uluslararası finans kuruluşlarından kredi almasa da ülkesinin kalkınacağını vurgulayan Museveni, “Ne yazık ki Dünya Bankası ve diğer aktörler para kullanarak bizi inancımızdan, kültürümüzden, ilkelerimizden, egemenliğimizden vazgeçmeye zorluyor. tüm Afrikalıları gerçekten hafife alıyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Ugandalıların sorunlarını nasıl çözecekleri konusunda kimseye bilgi vermek zorunda olmadıklarını belirten Museveni, “Onlar bizim sorunlarımız” dedi. sözünü kullandı.

Dünya Bankası dün Uganda’nın eşcinsel karşıtı yasa nedeniyle bağlantısının kesildiğini duyurdu.

Uganda’da kanuna aykırı eşcinsel

Kampala yönetimi, ölüm cezasını öngören ve eşcinsel faizi bir kabahat olarak kapsayan yasa tasarısını Mayıs ayında kabul etmişti.

Uganda yönetimi, eşcinsel çıkarların HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına neden olduğunu savunuyor. Çıkarılan yasa ile 18 yaşının altındaki bireylerin eşcinsel ilişkiye girmesinin ve eşcinsel ilişki yoluyla yayılan hastalıkların önlenmesi amaçlanıyor.

Yasa ile HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına neden olan kişilere ölüm cezası verilebilecek. “Eşcinselliği teşvik etme” suçundan 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Öte yandan eşcinsel hakları savunan kurumlara maddi yardımda bulunulması ve bu konuda her türlü yayının yapılması da kabahat kapsamına girmektedir.

Söz konusu yasağa başta Avrupa Birliği ve ABD tepki göstermiş ve Uganda’ya yönelik vize kısıtlamaları gündeme gelmiştir.

sogut-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu