Ekonomi

Çin Ekonomisi Deflasyona Girdi

Tüketici fiyatlarının iki yıldır ilk kez düştüğü Çin ekonomisi, geçen ay deflasyona girdi.

Enflasyon ölçüsü olan resmi tüketici fiyat endeksi geçen yıla göre %0,3 düştü.

Uzmanlar, bu durumun dünyanın ikinci büyük ekonomisinde tüketim talebini canlandırmak için hükümet üzerindeki baskıyı artıracağını söylüyor.

Zayıf ihracat ve ithalat verileri, daha önce Çin’in pandemi sonrası ekonomik toparlanması hakkında soru işaretleri uyandırmıştı.

Aynı zamanda ülke, yerel yönetimlerden gelen büyük borçlar ve emlak piyasasındaki zorluklarla uğraşmak zorunda. Rekor kıran genç işsizlik oranı da yakından izleniyor ve bu yıl 11.58 milyon üniversite mezununun Çin’de iş piyasasına girmesi bekleniyor.

Uzmanlar, düşen fiyatların Çin’in borcunu azaltmasını zorlaştıracağını söylüyor. Bu durumun düşük büyüme hızı gibi bundan kaynaklanan sıkıntıları daha da artırdığını belirtiyorlar.

Yatırım firması EFG Wealth Management’tan Daniel Murray, “Enflasyonu artırmanın gizli bir tarifi yok” diyor ve “artan kamu harcamaları, daha düşük vergiler ve daha gevşek bir para politikasından oluşan basit bir karışım” öneriyor.

Fiyatlar ne zaman düşmeye başladı?

Pandemi kısıtlamalarının sona ermesinin ardından birçok gelişmiş ülkede tüketici harcamalarında artış oldu. Para biriktiren insanlar aniden daha fazla harcama yeteneğine sahip oldular ve bunu yapmaya istekliydiler. Bu arada işletmeler talebi karşılamakta zorlandı.

Fiyatlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra artan güç maliyetleriyle birleşen kıt eserlere yönelik büyük talep olarak yükseldi.

Ancak Çin’de bu olmadı. Ekonomi Dünyanın en sıkı koronavirüs kısıtlamalarından çıktığımız için fiyatlar artmadı. Tüketici fiyatları en son Şubat 2021’de düştü.

Aslında Çin, zayıf talep nedeniyle aylardır deflasyonun eşiğindeydi. Fabrika kapı fiyatları olarak adlandırılan Çinli üreticilerin belirlediği fiyatlar da düştü.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Alicia Garcia – Herrero, “Dünyanın geri kalanı, özellikle Batı uyanırken, Çin’deki talebin düşük olduğunu görmek rahatsız edici” diyor.

“Deflasyon Çin için işe yaramayacak. Borç daha da kötüleşecek ve tüm bunlar iyi haber değil.”

Deflasyon neden bir sorundur?

Dünya çapında satılan eserlerin çoğunu Çin üretiyor.

Uzun vadeli bir deflasyonun potansiyel olumlu etkisi, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde fiyatların düşmesine yardımcı olabilmesidir.

Ancak düşük fiyatlı Çin işlerinin dünya pazarına girmesi diğer ülkelerdeki üreticileri olumsuz etkileyebilir. Bu da işletmelerin yatırımlarını vurabilir ve istihdam sorunları yaratabilir.

Çin’de düşen fiyatlar da şirket karlarını ve tüketici harcamalarını etkileyebilir. Bu da işsizliği artırabilir.

Ayrıca dünyanın en büyük pazarlarından biri olan ülkedeki güç, hammadde ve besin maddelerinin alımını ve dolayısıyla küresel ticareti olumsuz etkileyebilir.

Çin ekonomisi için ne anlama geliyor?

Çin ekonomisi aslında zorlu yamalarla karşı karşıyaydı. Örneğin pandeminin etkisinden sonraki toparlanma beklenen hızda olmadı.

Resmi bilgilere göre, Temmuz ayında ülkenin ihracatı yıllık bazda %14,5, ithalatı ise %12,5 azaldı. Bu olumsuz veriler, ülke ekonomik büyümesinin bu yıl daha da yavaşlayacağına dair endişeleri güçlendirdi.

Çin, ülkenin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Evergrande’nin neredeyse çökmesinin ardından bir emlak piyasası krizi yaşıyor.

Çin hükümeti her şeyin kontrol altında olduğuna dair mesajlar veriyor, ancak şu ana kadar ekonomik büyümeyi canlandırmak için herhangi bir büyük önlem almadı.

Cornell Üniversitesi’nde ticaret politikası ve ekonomi profesörü olan Eswar Passad, yatırımcılara ve tüketicilere güvenmenin Çin’in toparlanmasında çok değerli olduğunu vurguluyor.

“Buradaki asıl mesele, devletin özel sektöre güven inşa edip edemeyeceğidir. Böylece hane halkı tasarruf etmek yerine harcamakta, işletmeler ise yatırım yapmaktadır. Şimdiye kadar bu sağlanamadı. Vergi indirimleri de dahil olmak üzere ekonomiyi destekleyen bazı önemli önlemler almamız gerektiğini düşünüyorum.”

altinekinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu