Haber

Çin, Tayvan çevresinde 3 günlük tatbikat başlattı

Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretine yanıt olarak Tayvan çevresinde üç günlük bir askeri tatbikat başlattı. Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’e bağlı 42 savaş uçağı ve 8 geminin Tayvan Boğazı’nda orta hattan geçtiğini açıklarken, Çin’in Tsai’nin ABD ziyaretini askeri tatbikat yapmak için “mazeret” olarak kullandığı belirtildi.

Çin’in egemenlik anlaşmazlığı içinde olduğu Tayvan’ın lideri Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretine tepkisi sürüyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na (PLA) bağlı Doğu Cephesi Komutanlığı (ETC) sözcüsü Shi Yi, Tayvan’ın kuzey, güney ve güneyindeki hava sahasında savaş hazırlık devriyesi ve askeri tatbikat başlatıldığını duyurdu. Shi, “Tatbikatlar, Tayvan’ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve yabancı güçlerin provokasyonlarına karşı ciddi bir uyarı niteliğindedir ve ulusal egemenliğin ve toprak bütünlüğünün korunması için gerekli bir eylemdir.” dedi. Tayvan çevresinde başlayan tatbikat Pazartesi gününe kadar devam edecek.

42 Çin savaş uçağı Tayvan Boğazı’ndan geçti

Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Tayvan Boğazı’nda Çin’e ait 42 savaş uçağı ve 8 geminin orta hattı geçtiği bildirildi. Çin’in, Tsai’nin ABD ziyaretini bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için “bahane” olarak kullandığı söylendi. Açıklamada, “Ordu sakin, akılcı ve ciddi bir şekilde karşılık verecek ve ulusal egemenliği ve ulusal güvenliği savunma ilkelerine uygun olarak durumu izleyecektir” denildi.

Orta hat, Tayvan Boğazı’nda anakara Çin ile Tayvan’ı ayıran resmi olmayan çizgi olarak bilinir.

Çin ve Tayvan arasındaki egemenlik çatışması

Pekin yönetimi, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu, Tayvan’ın ise “bağımsız bir ülke” olduğunu belirtiyor. Çin yönetimi, “barışçıl birleşme” adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmek istiyor ve bu yönde güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söylüyor. Pekin ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temasını “egemenliğin ihlali” olarak görüyor. Tayvan resmi olarak dünyada sadece 13 ülke tarafından tanınmaktadır.

Pekin yönetimi, Tayvan Devlet Başkanı Tsai’nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile Los Angeles’ta yapacağı görüşme öncesinde Tayvan’ı uyardı. Çin’in Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Zhu Fenglia yaptığı açıklamada, “Toplantıya kesinlikle karşıyız ve buna kararlı bir şekilde karşı çıkmak için gerekli tüm önlemleri alacağız” dedi. – TAIPEI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu