Haber

ABD, Yemenli Husi isyancılarını yeniden ‘küresel teröristler’ olarak tanıyacak

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, Yemenli Husi isyancılarının yeniden “küresel terörist” olarak değerlendirileceğini duyurdu. Küme 2021 yılında bu listeden çıkarıldı.

İran destekli grubun Kızıldeniz’deki ticari gemilere füze saldırıları düzenlemeye devam etmesi nedeniyle Dışişleri Bakanı Antony Blinken kararı onaylayacak.

Böylece ABD finans kurumlarından Husilerle ilgili varlıkların dondurulması istenecek ve küme üyelerinin ABD’ye girişi yasaklanacak.

Birleşmiş Milletler (BM) ve yardım kuruluşlarının Yemen’de kıtlığa yol açabileceği yönündeki uyarılarına rağmen Trump yönetimi sırasında ABD’li yetkililer Husileri “özel olarak belirlenmiş küresel teröristler” ve “yabancı terör örgütleri” olarak sınıflandırmıştı.

2021 yılında Biden’ın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Blinken, bölgedeki insani durumu dikkate alarak Husileri terör listesinden çıkarmaya karar vermişti.

Bugünkü açıklama öncesinde basına konuşan üst düzey yetkililer, Yemen’e insani yardımın devam edebilmesi için yeniden “küresel terörist” ilan edilmeleri ancak “terör örgütü” olarak listelenmemeleri gerektiğini savundu. Ancak Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının “kabul edilemez” olduğunu vurguladılar.

30 gün içinde yürürlüğe girecek yeni “küresel terörist” tanımı, ABD’deki kişi ve şirketlerin Husilere herhangi bir yardım sağlamasını engelleyecek.

Ancak yetkililer, neredeyse on yıl süren iç savaşın harap ettiği Yemen’e insani yardım akışının devam etmesini sağlamak için yeni atamada istisnalar yapılabileceğini kaydetti.

Bir yetkili, “Yemen’deki ağır insani durumu görüyoruz ve bu yaptırımların Yemen halkına en az zarar verecek biçimde olmasını sağlamak için adımlar atıyoruz” dedi.

Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına yanıt olarak Kasım ayından bu yana Kızıldeniz’deki ticari gemilere füze saldırıları düzenliyor.

ABD ve İngiltere, Husileri saldırıları durdurmaları konusunda uyardıktan sonra 11 Ocak’ta Husi hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Bu operasyona Avustralya, Bahreyn, Hollanda ve Kanada da destek veriyor.

ABD’li bir yetkili, bu yaptırımların “Husilerin mevcut terör saldırılarını sona erdirmek için attığı daha geniş adımların bir parçası” olduğunu ve “tek başına olmadığını” söyledi.

dereli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu