Sağlık

Her Yıl 35 Bin Kişi Antibiyotik Direnci Nedeniyle Hayatını Kaybediyor!

ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDENİYLE YILDA 35 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR!

Antibiyotikler tıp tarihinin en büyük icatlarından biri olarak biliniyor. Antibiyotikler sayesinde hastaların bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ölmeleri veya sakat kalmaları önlenebilmektedir. Aynı zamanda kanser tedavisi, organ nakli veya ortopedik protez gibi önemli cerrahi müdahalelerin başarısında en büyük faktörlerden birinin antibiyotik kullanımı olduğu belirtiliyor. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle antibiyotik direnci hızla artıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Funda Timurkaynak, “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü”nde antibiyotik kullanımı ve antibiyotik direnci hakkında bilgiler verdi.

Her antibiyotik her mikroorganizmaya etkili olmayabilir.

Antibiyotikler bakterilerin büyümesini durdurarak veya onları öldürerek çalışır. Bu ilaçlar birçok bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde kullanılsa da virüslere etki etmez. Kimyasal yapılarına ve bakteriyel öldürme sistemlerine bağlı olarak 15’ten fazla farklı antibiyotik sınıfı vardır. Ancak her antibiyotik her mikroorganizmaya etkili değildir.

Günümüzde yeni geliştirilen antibiyotiklerin sayısı son derece sınırlı olduğundan, antibiyotik direnci daha da büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor ve sağlık otoriteleri tarafından sessiz pandemi olarak adlandırılıyor. Özellikle hastanelerde sağlıkla ilgili enfeksiyonlara neden olan bakterilerin piyasadaki tüm antibiyotiklere dirençli olduğu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu da hastaların tedavi edilememesi anlamına geliyor ve modern tıbbın kazanımlarını tersine çevirebilecek kadar büyük bir risk oluşturuyor.

Antibiyotik direnci ölüme yol açabilir

Antibiyotiklerin bakterileri öldürme yeteneğinin kaybolması, hastaların tedavisinde daha maliyetli ve yan etkileri daha fazla olan antibiyotiklerin tek başına veya kombinasyon halinde kullanılmasını gerektirmektedir. Bu dirençli bakterilerle enfeksiyonlar geliştiğinde hastaların enfeksiyona bağlı olarak yaşadığı komplikasyonlar veya ölüm oranları artabilmektedir. Avrupa’da her yıl tüberküloz, grip veya AIDS’ten çok antibiyotik direnci nedeniyle ölen insan sayısı artıyor. Avrupa’da her yıl 35 binden fazla kişinin dirençli bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Doktorunuzdan antibiyotik konusunda ısrarcı olmayın

Antibiyotik direncinin önlenmesinde herkese önemli görevler düşüyor. Antibiyotik gerektiren bakteriyel bir enfeksiyon varsa verilen antibiyotiklerin önerilen süre, önerilen doz ve aralıklarla kullanılması gerekir. Aynı şekilde viral enfeksiyonlarda da antibiyotiklerin işe yaramadığını bilmek ve doktorun antibiyotik önermemesi durumunda bu konuda ısrar etmemek önemlidir. Enfeksiyonları gelişmeden önlemek için herhangi bir sağlık nedeni veya yaş nedeniyle aşı yapılacaksa aşılar tamamlanmalı, el hijyenine önem verilmeli, öksürürken mendil kullanılarak enfeksiyonların bulaşması engellenmelidir. Aynı zamanda evde daha önce geçirilmiş hastalıklardan kalan antibiyotikler kullanılmamalı veya önerilmemelidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu