Sağlık

Neden Genital Bölgede Sivilceler?

Yüz, boyun, göğüs veya sırt gibi bölgelerde sivilcelenmeye alışkın olsak da genital bölgede sivilcelerle karşılaşmak biraz şaşırtıcı gelebilir. Bu bölgede sivilce oluşmasının birçok nedeni vardır ve bunu önlemek mümkündür. Detaylar için…?

Uyarı: Tıbbi bir teklif değil. Lütfen öncelikle bir doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Kaynak:https://www.healthline.com/health/wom…

Vücudun çok az bölgesi kadın cinsel organı kadar hassastır.

Vajinal sivilceler genellikle önemli bir durum değildir, ancak rahatsız edici olabilirler. Vajina içinde veya çevresinde sivilceye neden olabilecek bazı şeylere ve bunları nasıl tedavi edip önleyeceğinize dair ipuçlarına bir göz atalım.

Kontakt Dermatit / Kontakt Dermatit

Vajinal akne genellikle kontakt dermatitten kaynaklanır. Kontakt dermatit, cilde temas eden bir şeye tepkidir. Genital bölgelerdeki kontakt dermatite şunlar neden olabilir:

  • köpük banyoları ve sabunlar, özellikle parfüm içeriyorlarsa

  • genital bezler, deodorantlar, losyonlar, tozlar veya parfümler

  • tamponlar veya hijyenik pedler

  • spermisit, prezervatif, kayganlaştırıcılar veya cinsel uyarıcılar

  • reçetesiz satılan ilaçlar

  • çamaşır deterjanı ve kurutma kağıdı

Cildiniz ayrıca terlemeye, vajinal akıntıya ve idrara tepki gösteriyor olabilir.

Folikülit / Saç folikülünün iltihabı

Genital bölgede çıkan sivilceler kıl kökünün bakteriler nedeniyle enfeksiyon kapması sonucu olabilir. Genital bölgenizi tıraş etmek, folikülitin potansiyel nedenlerinden biridir. Kıllar kökten çıkmaya başladıklarında ciltte kıvrılarak tahrişe neden olurlar. Bazı durumlarda, saç cilde geri döner, yani batık hale gelir. Tıraş bıçakları ayrıca şunlara da neden olabilir:

  • jilet yanması

  • şişlikler

  • kabarcıklar

  • gizli

Hidradenitis süpürativa

Akne inversa olarak da adlandırılan Hidradenitis süpürativa, ter bezlerinin kronik bir hastalığıdır. Vulva bölgesi dahil olmak üzere vücutta sivilce benzeri lezyonlara neden olur. Bu küçük hastalığın nedeni belirsizdir. Tedavi yolları var ama tam bir tedavisi yok. Molluscum contagiosum ayrıca cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde akneye neden olabilen viral bir enfeksiyondur. Tedavi her zaman gerekli değildir, ancak topikal veya oral ilaçlarla tedavi edilebilir.

Genital bölgede sivilce patlatmak güvenli midir?

Bu tür sivilceleri patlatmaya çalışmamak en iyisidir. Birincisi, bakterileri yayabilir ve enfeksiyona yol açabilir. İkincisi, bu bölge hassas olduğu için kolayca tahriş olabilir. Sivilce irinle dolar ve birkaç gün daha büyümeye devam ederse, büyüdükçe çıbana dönüşebilir ve ağrılı hale gelebilir. Bu yüzden onu asla havaya uçurmaya çalışmamalısın. Her halükarda muhtemelen patlayacaktır. Bununla birlikte, yine de tıbbi yardım alabilmesi için doktorunuzu görmek daha iyi olacaktır.

Bu tip sivilce nasıl tedavi edilir?

Hafif tahrişten kaynaklanan sivilceler kendi kendine geçebilir, ancak geçmezlerse doktorunuzu görmelisiniz. Kontakt dermatitiniz varsa, sebebini belirlemeniz gerekir. Bunu yapmak için, genital bölgenize dokunan herhangi bir eseri kullanmayı bırakmanız ve hangisinin sıkıntıya neden olduğunu bulmak için teker teker kullanmanız gerekir. Kıl dönmesinden kaynaklanan sivilceler genellikle kendiliğinden geçer. Hidradenitis supurativa için erken teşhis ve tedavi, kötüleşmesini önleyebilir. Molluscum contagiosum için tedavi her zaman gerekli değildir. Kendiliğinden düzelmezse doktorunuzun verdiği ilaçlarla tedavi edilebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, mutlaka bir doktora görünün.

İleride genital bölgenizde tahrişe neden olmamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğine birlikte bakalım.

  • Sürtünmeye neden olabilecek dar giysilerden kaçının.

  • Sentetik malzemelerden ziyade pamuklu iç çamaşırları tercih edin.

  • Sivilcelere çok fazla dokunmamaya çalışın.

  • Banyo yaparken veya duş alırken çok sıcak sudan kaçının.

  • Parfümlü duş jellerini ve sabunları atlayın.

  • Adet döneminde hangi işlerin dini olduğunu doktorunuza sorunuz.

Tıraş bıçağı kullanmak da tahrişe neden olduğu için diğer tıraş bıçağı alternatiflerini deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu